Hurricanes, tornadoer, skybrud, tordenstorme og snestorme. Plus muligheden for tørke, oversvømmelser, jordskred og gigantiske skovbrande. USA’s areal og mangfoldige geografi og geologi gør, at der er lidt for enhver smag, når det gælder vejret på det nordamerikanske kontinent. Heldigvis viser vejret kun sjældent tænder, og med lidt planlægning kan du undgå mange ubehagelige overraskelser.

Den amerikanske sommer
Mens det stort set er sommervarmt hele året rundt i det sydlige Californien og i Florida, følger resten af det centrale og nordlige USA, årtidernes skiften i Danmark – dog med store regionale forskelle.

Jo længere du kommer nordpå, desto kortere er sommersæsonen. Til gengæld er somrene i fx Midtvesten ofte både varme og tørre, mens temperaturerne ude langs både Østkysten og især Vestkysten holder sig på et mere moderat niveau i kraft af den lune havtemperatur. Men i storbyerne på den amerikanske østkyst har man jævnligt nogle meget varme sommerdage, især i juli og august.

Jo længere sydpå du kommer, desto varmere og fugtigere bliver det. I sydstaterne samt i Florida betragtes juli og august som “off season”. Her er priserne på overnatning i bund p.g.a. den fugtige varme, der ligger som en dyne over især Florida. I det sydvestlige USA og stater som Arizona, New Mexico, Utah og Texas – kan varmen være noget nær uudholdelig i juli og august.

Den amerikanske vinter
Hele det nordlige og centrale USA er kendt for sine kolde og snerige vintre. Jo længere nordpå, desto mere sne, og i de nordligste stater falder den første sne i midten af oktober. Her slår fastlandsklimaet igennem for fuld styrke med varme somre og meget kolde vintre.

Ude langs kysterne sørger det lune havvand for at dæmpe temperaturfaldet, og på den amerikanske vestkyst bliver vintrene sjældent særligt strenge. Til gengæld er New England og New York området hvert år udsat for voldsomme snestorme, der nogle år godt kan nå helt ned til de nordligste sydstater. Kystbyerne langs New Englands kyst bliver i sjældne tilfælde udsat for massive isstorme, hvor husene nærmest bliver pakket ind i is.

I Rocky Mountains-staterne begynder sneen at falde og lukke bjergveje og bjergpas fra slutningen af september, mens præriestarter som Texas, New Mexico, Arizona samt Californien ikke er nævneværdigt plaget af vintervejr – selvom det ude på den flade prærie godt kan blæse rigtigt råkoldt gennem marv og ben.

Regn- og tordenstorme i USA
Sensommeren er højsæson for regnstorme eller tordenstorme – thunderstorms som amerikanerne kalder dem. Umiddelbart lyder fænomenet harmløst, men du skal have respekt for de amerikanske regnstorme, der kan opstå med meget kort varsel, og som ofte er ledsaget af lyn, torden og kraftig blæst med vindstød af stormstyrke.

Hvis du er udenfor, så søg så vidt muligt tilflugt indendørs, mens uvejret passerer. Tordenstorme forsvinder i de fleste tilfælde lige så hurtigt, som de opstår.

Hurricanes – orkaner i USA
Orkansæsonen i det sydlige og østlige USA går officielt fra juni til september, men de senere år har sæsonen rykket sig, og der er flere eksempler på kraftige orkaner i oktober og helt frem i begyndelsen af november.

Det er ikke kun Florida, der er udsat for orkaner. Det gælder hele den amerikanske Golf- og Atlanterhavskyst, hvilket orkanen Katrina et et eksempel på, der den 29. september 2005 bl.a. hærgede New Orleans. Og så sent som i 2012 fik New York kærligheden at føle, da superorkanen Sandy ødelagde for millioner af dollars, da havvand skyllede ind over millionbyen. Orkaner kategoriseres på en skala fra et til fem med fem som de mest voldsomme. Katrina i New Orleans var en kategori fire-orkan, mens Sandy “kun” var en kategori et-orkan, men som i kraft af dens bane var næsten lige så ødelæggende og kostbar som Katrina.

Respektér advarslerne om orkaner
Du skal andre ord ikke spøge med de amerikanske hurricanes. Hvis du er så uheldig, at du kommer i nærheden af en orkan, så lyt til de officielle advarsler, og respektér eventuelt myndigheders krav om evakuering. I Florida har man lavet specielle evakueringsruter, der er markeret med særlige skilte, som skal benyttes i tilfælde af en evakuering.

Det kan være livsfarligt at forsøge at “stå stormen igennem”. Hurricanes er totalt uforudsigelige, og de ændrer retning med kort varsel. Så pak kufferten og forlad området – også selvom langtfra alle hurricanes spreder død og ødelæggelse.

Flere af de populære ferieområder i det sydlige USA har i øvrigt lavet særlig orkan-information til turisterne med information om, hvordan du skal forholde i tilfælde af en orkan. Det gælder bl.a. Florida Keys – læs mere her

Tornadoer og Tornado Alley i USA
Det amerikanske Midtvesten er hvert år i august og september plaget af tornadoer, der fejer hen over de flade præriestater. Tornadoerne opstår typisk i sensommeren, når ustabil og kølig luft fra Den Mexicansk Golf trækker ind over de meget varme luftmasser over fastlandet, hvilket udløser de voldsomme naturkræfter.

Af samme grund kører tv-stationerne i det amerikanske Midtvesten i tornado-sæsonen et infobånd i bunden af skærmen, hvor du løbende kan følge med i, hvor stor risikoen er for tornadoer, og om der eventuelt er observeret nogle aktive tornadoer i lokalområdet. Dele af Midtvesten kaldes af samme årsag for Tornado Alley, da det er her hovedparten af de amerikanske tornadoer opstår.

Selvom tornadoer er “eksotiske” for de fleste danskere, og selvom det er fristende at se nærmere på fænomenet, så skal du holde dig på afstand og eventuelt gå indendøre, hvis en tornado krydser din vej. 1990’ernes amerikanske katastofefilm om tornadoer overdriver ikke, når det handler om tornadoernes dødbringende naturkræfter.

Fahrenheit og Celsius
Som en ekstra udfordring for turister bruger amerikanerne Fahrenheit til at måle temperaturer med i stedet for Celsius som i resten af verden. Den officielle omregningsfaktor fra Fahrenheit til Celsius er Fahrenheit minus 32 gange 0,55. Men i praksis kan du bruge en tommelfingelregel, som hedder at 90 Fahrenheit svarer til cirka 30 grader, 70 Fahrenheit til 20 grader og 50 Fahrenheit til 10 graders Celsius. Frysepunktet på Fahrenheit-skalen ligger ved 32 graders Fahrenheit.

En præcis omregningstabel fra Fahrenheit til Celsius finder du her

Vejret som underholdning
Vil du alligevel gerne opleve en amerikansk tornado på tæt hold, er Universal Studios i Orlando i Florida leveringsdygtig. Parken har bl.a. forlystelsen Twister, bygget over tornado-filmen af samme navn. Her tager effektmagerne fra Universal Studios dig med ind i Twister-universet og blæser dig godt og grundigt igennem, mens løse blade, neonskilte, træer og en tankvogn lastet med flydende ilt fyger om ørerne på dig og det øvrige publikum.

Er du mere til jordskælv, kunne du indtil for få år siden – i Universal Studios i Orlando – smutte en tur ned i San Franciscos undergrundsbane, hvor metrotoget pludseligt bliver afsporet, da det helt store jordskælv rammer byen. Loftet faldt ned, lyset gik ud, togvognene truede med at vælte helt rundt, og en revnet tankvogn med benzin gled naturligvis ned i tunnelen oppe fra gadeniveau. Underholdende og meget realisttisk, men ikke løjer for folk med sarte nerver.

Men den forlystelse er altså lukket – eller rettere flyttet – for noget af “jordskælvet” kan du nu opleve på Studio turen i Universal Studios i Los Angeles.

Læs mere her:
Jordskælv, vulkaner og tsunamier i USA

Af Henrik Lange, Highways-USA.com