Autocamperen – eller motorhomet, som amerikanerne kalder det – er et interessant alternativ til den klassiske udlejningsbil. Et motorhome er især oplagt, hvis I planlægger at bruge meget tid i de amerikanske nationalparker eller er en børnefamilie, der vil undgå besvær med at skulle slæbe bagage ind og ud af skiftende motelværelser. Men I skal ikke vælge motorhomet for at spare penge: Udgiften til brændstof er betydeligt højere end i en lejebil, og prisen på overnatning på campingpladser er ikke meget lavere end på fx moteller.

Fordelene ved et motorhome
Autocamperen giver jer mulighed for at være helt tæt på naturen. De største amerikanske nationalparker har en række naturcampingpladser, som I kan overnatte på i jeres motorhome. Dermed har I en unik mulighed for at være midt i parken fx tidligt om morgenen eller sent om aftenen, hvor dyrelivet rigtigt folder sig ud.

For børnefamilier har autocamperen også den fordel, at man har al sin bagage samlet på et sted under hele turen – kufferten skal populært sagt kun pakkes ud én gang. Desuden kan ungerne bedre bruge transporttiden, da de kan sidde fastspændt ved bordet i motorhomet og nyde landskaberne glide forbi, mens de spiller spil, ser film, leger m.v.

Ulemperne ved et motorhome
Et amerikansk motorhome er et meget stort køretøj at køre rundt i. Motorhomet fås typisk i tre forskellige størrelser, men selv den mindste model – til tre personer – er stor efter europæisk målestok. I praksis betyder størrelsen, at I vil være afskåret fra at vælge visse mindre veje, da det ikke er nogen fornøjelse at køre rundt med stort motorhome på fx snoede veje i bjergrigt terræn. Har I planer om fx at køre ned langs Stillehavet på Highway 1 i Californien, bør det ikke foregå i et motorhome. Efter min mening er motorhomes på 30 fod eller mere for store til Highway 1, selvom de ikke er forbudt på Highway 1. Læs mere i mine artikel med rejsetips til Highway 1 i Californien

Motorhomet sætter også sine begrænsninger for, hvor store afstande I kan nå at tilbagelægge på en enkelt dag. Dels er tempoet lavere i et motorhome, og dels er det anstrengende for chaufføren at køre motorhome i flere timer ad gangen til trods for servostyring, autopilot, gode sæder og andre tekniske bekvemmeligheder.

Økonomi og motorhomes
Lad det være sagt med det samme: Det er ikke billigt at leje motorhomes i USA. Udlejningspriserne svinger hele tiden og afspejler efterspørgslen. Stor efterspørgsel betyder højere priser. Det betyder i praksis, at jo længere I venter at booke jeres motorhome, desto højere bliver prisen. Derfor kan det godt betale sig at være ude i god tid – gerne et halvt år før afrejse. Ofte kan det være en fordel at reservere motorhome allerede inden jul – i fx november eller december – hvis I vil på sommerferie i USA i motorhome.

Sommersæsonen fra maj til august er den dyreste periode, mens priserne resten af året er mere moderate. Der kan dog være store regionale forskelle, hvilket fx er tilfældet i Florida og New England.

Når det gælder forbrug af brændstof, er et motorhome en tørstig fætter. De amerikanske autocampere er typisk udstyret med V6- eller V8-motorer og kører derfor kun tre til fire kilometer pr. liter. Og med benzinpriser i USA, der også er steget de senere år (bl.a. p.g.a. grønne afgifter i nogle stater) kan brændstofforbruget godt mærkes på feriebudgettet, alt efter hvor langt I vil omkring. Stort set alle motorhomes i USA er i øvrigt benzindrevne.

Krav til kørekortet
Du behøver ikke have stort kørekort, for at leje et motorhome i USA. Det gælder også, selvom størrelsen på de amerikanske motorhomes overstiger 3.500 kg, hvilket normalt er maksimum for den totalvægt på køretøjer, du som dansker må køre med et lille dansk kørekort. Man må altså gerne køre motorhomes på over 3.500 kg i USA med et lille dansk kørekort, selvom det ville være ulovligt at køre et tilsvarende køretøj i Danmark.

Den største udlejer af motorhomes i USA, Cruise America, som masser af danskere hver sommer lejer motorhomes igennem, har fået en garanti fra de amerikanske færdselsmyndigheder om, at danskere og andre europæere med et lille kørekort, lovligt må føre motorhomes på over 3.500 kg i USA.

Noget helt andet er så, at chaufføren også rent praktisk skal kunne håndtere det store køretøj. Er der fx tale om et 30 fods motorhome til 7 personer, som er det største motorhome i Cruise America’s flåde, taler vi om et motorhome på 9 meter i længden. Så hvis I til daglig kører rundt i en mindre dansk personbil, kan det godt være lidt af en udfordring at sætte sig bag rattet i fx et 25 eller 30 fods motorhome. Alle de motorhomes fra Cruise America, jeg har kørt, har dog været meget nemme at køre. Men man skal lige vænne sig til størrelsen.

Et motorhome i praksis
Et amerikansk motorhome byder på så mange finesser, at I får tilbudt en grundig introduktion til hele køretøjet, når I afhenter jeres motorhome hos udlejningsbureauet. Introduktionen består typisk af en video på cirka 20 minutter, hvor motorhomets forskellige tekniske funktioner gennemgås. Det gælder bl.a. brug af gas-, el- og vand-installationer, og det er en god ide at være to voksne til gennemgangen, så I er to personer, der kender de tekniske detaljer.

Efter introduktionen bør I lige gennemgå motorhomet for eventuelle fejl og mangler, inden I forlader udlejningsbureauet, så I ikke står med en defekt dims, der kan spolere campinghyggen, når I først står ude i ødemarken. Og spørg hellere en ekstra gang for meget end for lidt, inden I kører afsted.

Bemærk at i modsætning til biludlejningsfirmaer, så ligger de forskellige motorhome udbyderes afhentningsstationer typisk ikke i nærheden af de amerikanske lufthavne. Desuden tillader Cruise America og de andre motorhomeudlejere ikke, at I får udleveret jeres motorhome på ankomstdagen. I kan altså først få jeres motorhome udlevereret dagen efter ankomsten til USA. I skal derfor forberede jer på, at I skal have en taxa eller lignende transport fra lufthavnen til jeres hotel den første nat, og så igen fra hotellet til og ud til motorhome firmaets udlejningsstation dagen efter.

I kan også overveje at leje en udlejningsbil de første to dage i USA, så I selv kan fragte jer rundt. Når I så har fået jeres motorhome, kører den ene af jer udlejningsbilen retur til biludlejningsfirmaet i lufthavnen. Og den anden følger efter i motorhomet – og samler så chaufføren af lejebilen op, når den er blevet afleveret. Visse motorhomefirmaer, bl.a. Road Bear, tilbyder transport mellem hotellet og udlejningsstationen, så I slipper for besværet med taxa eller udlejningsbil på afhentningsdagen. Det samme gælder, når I returnerer motorhomet.

Udbydere af motorhomes i USA
Udlejningsfirmaet Cruise America er den mest populære samarbejdspartner hos de danske rejsebureauer, når det gælder udlejning af motorhomes i USA. Cruise America er med over 4.000 motorhomes i vognparken langt den største udlejer af motorhomes i Nordamerika. Cruise America har udlejningsstationer stort set ved alle større byer i USA og Canada. Cruise America er klart den billigste udbyder af motorhomes i USA, men tilbyder ikke afhentning eller returnering ved jeres hotel. I skal også betale for såkaldte udstyrspakker, ligesom I skal tilkøbe såkaldte “kilometerpakker”. Der er altså ikke fri kilometer inkluderet hos Cruise America.

Ud over Cruise America kan man også leje motorhomes hos udlejningsselskaberne Apollo og Road Bear. Begge udbydere har flere forskellige typer motorhomes i deres vognpark end Cruise America, men betydeligt færre udlejningsstationer fordelt rundt i USA. Apollo og Road Bear hører begge til i den dyrere afdeling, men deres vogne er også mere luksuriøst indrettet end vognene hos Cruise America. Apollo opererer med alt inklusiv priser, herunder fri kilometer, ingen selvrisiko på forsikringer, GPS, personlige udstyrspakker, campingstole og campingborde, etc. Apollo har p.t. 4 udlejningstationer i det vestlige USA foruden Canada.

Road Bear tilbyder meget luksuriøse vogne med bl.a. slide out sider, hvor motorhomet kan gøres betydeligt større ved at skyde siden af motorhomet ud fra selve stellet. Road Bear tilbyder også at hente jer på lufthavnshotellet, og returnere jer til lufthavnen, så I ikke selv skal tænke på transport. Road Bear har p.t. 6 udlejningsstationer i USA. Uanset om I vælger Cruise America, Apollo eller Road Bear er minimumslejeperioden 7 dage.

Rejsebureauerne formidler leje af motorhomes
Uanset om I vælger Autocampers.dk, Benns, FDM travel, My Planet, USA Rejser eller et andet dansk rejsebureau til at formidle jeres motorhome, vil udlejningspriserne være nogenlunde de samme, da det er udbyderen af motorhomes, der fastsætter udlejningsprisen. Der kan dog være forskel på hvilke tillægsydelser rejsebureauerne tilbyder. Nogle rejsebureauer uddeler fx rabatkort til Kampgrounds of America – KOA – campingpladser administreret af USA’s svar på Danmarks Camping Union. Nogle rejsebureauer giver også deres kunder et gratis Rand McNally Road Atlas med ved bestilling af et motorhome.

Læs mere i min artikel om de forskellige motorhome udljningsfirmaer og hvilke danske rejsebureauer, der formidler motorhomes fra de forskellige udlejningsfirmaer

Har I mulighed for at rejse om foråret, tilbyder Cruise America hvert forår, at I kan afhente en række fabriksnye motorhomes i det østlige USA, og så køre dem ud til de forskellige udlejningsstationer i det vestlige USA til en særlig nedsat pris. I får altså mulighed for at køre vestpå, uden at skulle køre retur østpå igen. I får så et vist antal dage til at tilbagelægge distancen mellem det østlige USA og slutdestinationen i det vestlige USA, og så kan I så flyve hjem derfra. Det er en billig måde at afprøve, om kør-selv ferie i motorhome er noget for jer, og samtidig slipper I altså for at skulle tilbage til udgangspunktet. Desuden er I garanteret et splinternyt motorhome direkte fra fabrikken.

Læs om dansk formidler af motorhomes i det redaktionelle portræt af Autocampers.dk
Læs mere om KOA i mit redaktionelle portræt af Kampground of America

Informationerne på denne side er senest opdateret den 17. december 2018.

Af Henrik Lange, Highways-USA.com