Solvang er en af de lokaliteter, I bare må forbi, når I er i Californien. Solvang er på en gang et stykke dansk kulturhistorie – og en lidt spøjs formidling af Danmark og dansk kultur i USA. Men lad jer ikke narre. Solvang er også en by, hvor de lokale entusiastiske indbyggere værner om de danske fodaftryk – og er blevet langt mere bevidste om byens kulturhistorie.

Hoteller og tips til overnatning i Solvang

Solvang havde 100 års jubilæum i 2011
Solvang er for de fleste danske turister i Californien lig med en lille afstikker fra Highway 1, hvor man lige skal have bekræftet sine fordomme om den lille flække, med de danske aner. Sådan havde jeg det også, da jeg første gang besøgte Solvang i år 2000. Og til dels fik dem bekræftet.

Men i 2011 fejrede Solvang 100 års jubilæum, og den begivenhed blev startskuddet for en større selvforståelse blandt mange af Solvangs indbyggere, der er blevet mere bevidste om byens danske kulturhistorie og den “danske” histories betydning for byens udvikling.

Vinturisme dyrket på pinot noir druen
Desuden har vinturismen i den nærliggende Santa Ynez Valley udviklet sig eksplosivt gennem de senere år, ikke mindst takket være filmen Sideways fra 2004, hvor to ungkarle kørte rundt omkring Solvang på en forlænget polterabend og drak god vin baseret på pinot noir druen – foruden at score damer. Sideways fik således for alvor placeret Solvang på det californiske vinkort.

Og nå ja, så ligger Michael Jacksons berømte Neverland Ranch kun et stenkast fra Solvang. Alt sammen flere gode grunde til at give Solvang en ekstra chance, når I nu alligevel er i nabolaget.

Eksemplet på succesfuld intergration
Solvang blev grundlagt i 1911, da en gruppe danske udvandrere købte noget jord mellem Los Angeles og San Francisco et sted langt ude på landet. Planen var at lave en ny dansk koloni for danske udvandrere i Californien, og en af de første institutioner i den nye by var den lokale skole. I 1928 kom kirken til.

De danske udvandrere var imidlertid så gode til at tilpasse sig de nye forhold i det fremmede, at de hurtigt blev mere amerikanere end danskere, og derfor forsvandt de danske kulturaftryk hurtigt omkring Solvang. Men deres danske navne bestod, og derfor finder I den dag i dag stadig masser af velkendte danske efternavne i den lokale telefonbog, som Nielsen, Sørensen, Hansen, o.s.v.

Plasticstorke, Rundetårn og vindmøller
Den danske oprindelse og bevidstheden om den danske kulturarv forvandt dog aldrig helt, og i 1976 lagde selveste Dronning Margrethe vejen forbi Solvang for at hylde efterkommerne af de danske udvandrere. Det blev startskuddet til en større bevidsthed om Solvangs danske kulturarv, og pludselig gav det ekstra mening at reklamere for Bager Olsen på Copenhagen Drive (hovedgaden i Solvang) og Ingeborgs, Solvangs lokale chokoladeforretning.

Op gennem 80’erne og 90’erne koblede flere amerikanere sig på den danske bølge. Men efter godt og vel to årtier med plastikstorke, et par vindmøller, påmalet bindingsværk og en model af rundetårn i Solvang, er man nu ved at finde tilbage til den lidt mere oprindelige vare – selvom Solvang ikke ville være Solvang, hvis der ikke blev serveret “aebleskiver og medisterpølse” til den årlige byfest Danish Days, som bliver arrangeret hvert år i enten august eller september. Solvang er stadig et unikt eksempel på en helt særlig fusion af dansk kulturhistorie og amerikansk sans for at skabe en god forretning.

Hyggelige småbyer og Neverland Ranch
Ud over selve Solvang, giver det meget god mening også lige at kigge lidt nærmere på de omkringliggende byer, hvor bl.a. den lille flække Los Olivos nordøst for Solvang er et særdeles hyggeligt bekendtskab. Det samme gælder den lille by Ballard. Det er først når I forlader Solvang, at I for alvor opdager de mange vingårde, der ligger placeret rundt om i det bakkede landskab, som giver optimale betingelser for vinproduktion i det milde californiske klima.

Hvis I gerne vil op forbi Michael Jackson’s Neverland Ranch, så ligger den også i nabolaget. Kør op til byen Los Olivos, og følg så den forholdsvis smalle og snoede Figueroa Mountain Road nord for byen, som efter nogle få miles vil bringe jer frem til lågen til indkørslen til The King of Pop’s tidligere ranch, Neverland Valley Ranch. I kan dog ikke se selve ranchen fra vejen. Da jeg var forbi i 2016, lå deres stadig masser af beskeder i form af postkort og laminerede breve fra hengivne fans på muren og hegnet omkring porten.

Hoteller og tips til overnatning i Solvang

Fortsæt videre sydpå ad Highway 1 til Santa Barbara

Læs mere på:
www.solvangusa.com

Af Henrik Lange, Highways-USA.com